Avl er gøy, og noe av det som gjør det så spennende er å se de små føllene vokse opp og komme ut på konkurranse banen. 

Da vi i 2012 kjøpte Diamant fra Belgia (les mer om henne her), var vi heldig med at hennes oppdretter og daværende eier der nede allerede hadde gjort en svært god jobb med hennes avkom, og Diamants avlskarriere hadde alt et godt grunnlag. Joris Aegten ved Stal Aegten er en stor aktør i avlsverdenen, og han har fått frem svære mange riktig gode hester. Det var litt tilfeldig at vi kom over han og hans gård, og det er faktisk takket være Christian Anfinnsen Øien at vi endte opp med å kjøpe henne den gangen. Christian red på daværende tidspunkt en av Joris sine hingster – Esprillo. Men nok om det, Diamant hadde allerede 3 eldre avkom når vi kjøpte henne, 2 hopper som fremdeles bor hos Joris og virker i avelen der, og en hingst, Jericho. Jericho er født i 2009, og ble solgt fra Joris da han var 4 år, til Kevin Thornton ( Se film fra da Jericho var 4 år her: https://www.youtube.com/watch?v=69HczvhLIig)

Kevin utdannet han videre og høsten året han ble 5 år ble han solgt til Irske Bertram Allen. Bertram er ranket som nr. 18 i verden, og har utallige seiere i GP klasser og WC klasser. Han er født i 1995, men er tross sin unge alder en svært rutinert og anerkjent internasjonal rytter. Bertram har ett enormt talent og en svært stor følelse når han rir.

Det er virkelig ikke til å legge under en stol at det er utrolig gøy at en så dyktig rytter rir ett avkom fra hoppa mi! Det har vært, og er, utrolig spennende å sitte på sidelinjen og kunne følge Jericho i sporten. Selvom det ikke er jeg som er oppdretter, føler jeg stolthet over å eie hans helsøster Damina, samt halvsøsteren Dalouba og ikke minst moren has Diamant. Det er selvfølgelig også ekstra gøy å kunne avle på linjer man har stor tro på!

Jericho er også godkjent for avl og bedekket endel i fjor. I år blir det gøy å følge han videre i de internasjonale unghestklassene for 8 åringer.

I begynnelsen av februar var ekvipasjen på plass i Bordeaux og fikk to fine runder. Dette var det første stevnet siden november i fjor. De hadde 4 feil i hver klasse, men Jericho hopper svært godt, og man ser hvor enkelt han gjør det selv på dette nivået. Det blir utvilsomt spennende fremover.

 

 

Legg merke til hvor lik Jericho er sin mor Diamant

Legg merke til hvor lik Jericho er sin mor Diamant

 

vigo

Og hvor lik hans bror Mithras er både Diamant og Jericho..

Det som er vel så spennende er fremtiden til to andre halvbrødre i flokken, SD Dannan og Mithras, som bor på Grevlunda hos Peder og Lisen Fredricson. Det føles som et privilegium å kunne selge unghester til så fantastisk dyktige mennesker.  Mithras er født i 2012, – altså 5 år i år, og det blir spennende å se han når han er klar for konkurransebanene. Dannan er foreløpig kun 3 år, så han får være «baby» litt til . Lisen og Peder er kjent for å trene og konkurrere på hestenes premisser, og unghestene blir sparsomt brukt, for å holde seg sunne og friske i lengden.

Så får vi se hva fremtiden bringer for resten av søskenflokken hjemme. Jeg hadde ønsket å kunne ha ett avkom fra Dalouba før hun selges, men ingenting er avgjort rundt det enda.. Det som er helt sikkert er at Damina skal ha føll om knappe 2 mnd, så får vi se hvor det blir av henne mot høsten.

 

For å kunne avle mot det nivået jeg ønsker, og for de rytterne jeg ønsker, er jeg helt avhengig av at avkommene jeg avler kommer ut i sporten og presterer. Med ett avkom hos en ung rytter i verdensklasse og to andre hos en sølvmedaljevinner i OL føler jeg at jeg sånn sett har vunnet i lotto, disse hestene får alle sjanser og muligheter i verden.

Og oppe i det hele i det hele er jeg utrolig glad for at vi endte med å kjøpe nettopp Diamant den gangen tilbake i 2012. Når vi stod og så på den litt slunkne hoppa langt ute på ett jorde i plaskregn nede i Belgia, tror jeg ingen av oss hadde noen anelse om hvor gøy det egentlig ville bli fremover. I ettertid har vi jo også fått hennes søster Fine-Chin til Norge, og jeg er utrolig spent på føllet som kommer allerede i mai 🙂